Til innholdet

Kjøpe hytte på fjellet? Brukt eller bygge selv?

I følge Prognosesenteret er det ganske like kostnader uansett hva man velger så her må man rett og slett selv vurdere hva man ønsker. Skal man gå for ett etablert hytteområde med alt ferdig eller bygge hyttedrømmen selv. Det er fordeler og ulemper knyttet til begge alternativer.

Kjøpe brukt

Velger dere å gå for brukt hytte er mulighetene mange. Det ligger en mengde hytter ute for salgs til enhver tid. Så hvordan går man frem? Jo, først må dere finne ut hva dere ønsker med hytta og hva som er viktig for familien. Skal det være kort reisevei? Hva er budsjettet? Hvor mange sengeplasser trenger dere? Er det alpint eller langrenn som står høyest på listen?.

De fleste hytter i dag selges med strøm og vann. Den gamle særnorske tradisjonen med vann i brønn og utedass er byttet ut med høyere komfort, mer likt slik vi har det hjemme. Men det finnes fortsatt hytter med enkel standard som man kan få kjøpt i markedet.

Fordeler med brukt er at all infrastruktur som vei, skiløyper, naboer er etablert. Du får se hvordan området faktisk er. Hytta kan man flytte rett inn i. Ofte selges hytter med inventar så det er bare å ta med seg slekt, kortstokk og ski!.

Kjøpe tomt og bygge selv

Ved kjøp av tomt må dere selvsagt vurdere de samme kriterier som ved brukt. Men her kan dere påvirke beliggenhet og ikke minst bygge hytte etter familiens ønske og behov. Det ligger en mengde tomter ute for salg. Noen med mulighet for pakkeløsning tomt og hytte, andre hvor man kan tegne og gjerne bygge hytta selv.

Festet tomt vs eiet tomt

Det finnes to typer eierforhold på tomter. Det er selveier, hvor man eier grunnen selv. Samt festetomt hvor man leier grunnen av en grunneier. Eier tomt er ofte det enkleste og greieste for de fleste å forholde seg til. Når det gjelder festetomter er det viktig å forstå hva festekontrakter sier. Her bør man absolutt kontakte megler slik at man får en vurdering av kontrakten. Kontraktene er som regel langtids/evigvarende hvor de fleste prismessig blir regulert etter indeksregulering. Men ingen regel uten unntak så sjekk dette nøye før kjøp.

Hvor har vestfoldinger hytte?

Vi som bor i Vestfold har valgt oss ut noen favoritt områder på fjellet. Være nærmeste destinasjoner er Skrim , Blefjell, Veggli og Lifjell. Her er har man relativt kort reisevei og det er som regel godt med snø. Vi ser også at Gaustablikk, Gautefall, Rauland og andre områder i Telemark i er populære områder for vestfoldinger.

Vi spurte vår erfarende eiendomsmegler Arnfinn H. Sørhaug om utvalget i disse områdene og hva man må forvente å betale for hytte i disse områdene.

Arnfinn Sørhaug

I de nærliggende områdene til Vestfoldbyene så blir det mer og mer vanskelig å finne en hytte til +/- millionen. Ønsker man strøm og vei så er prisen for fra ca. 1,1 mill og oppover. Skal den også ha innlagt vann og kloakk så tror jeg en må forvente at prisen er fra ca. 1,5 mill og oppover «fullstandardhytter»  med eiertomt ligger på +/- 2 mill og oppover.

Det mange ikke er klar over er at de fleste hyttene nå kan få ført frem helårs vei samt helårs vann og kloakk. Finner en drømmehytta/drømmebeliggenheten så er dette ting en kan ta etter hvert som økonomien tillater det. Sluttprisen pr. kvadratmeter ender ofte opp på det samme som kvadratmeter prisen på nybygg, men da får en hele regningen mer eller mindre umiddelbart.

Den siste prisstatistikken viser en økning i hyttepriser på landsbasis på 4,4%. Gjennomsnittshytta koster på landsbasis nå 1.875.000,-

Lykke til i jakten på drømmehytta og god vinterferie!

Er det spørsmål rundt kjøp eller salg av fritidseiendom, ring Arnfinn Sørhaug på 90 59 34 81

 

Av Morten A Olafsen/z-eiendom as