Til innholdet

SJEKKLISTE FOR OVERTAGELSE AV BOLIG

- Det er ditt ansvar som kjøper å undersøke boligen nøye på visning, og å lese alle dokumenter grundig slik at du vet hva du kjøper, understreker Simon Mellingen, eiendomsmegler i Z-eiendom. Dersom det er en mangel ved boligen som du burde fått med deg på visning eller i tilstandsrapporten, er ikke dette noe du kan klage på når du møter opp til overtakelse. Når det er sagt, skal du ikke heller blindt akseptere boligen den dagen du overtar. 

Simon Mellingen i Z-eiendom AS

Eiendomsmegler MNEF

 

Under overtakelsen skal du forsikre deg om at boligen overgis etter avtalen - den skal være vasket og ren, alt løsøre som var inkludert i kjøpet skal være til stede og man skal sjekke at ingen nye skader har oppstått siden visning. Sørg derfor for at du godt våken når den store overtakelsesdagen omsider ankommer. 

Hva skjer ved overtakelsen?

Under overtakelsen går du gjennom hele boligen med selger. I mange tilfeller er eiendomsmegleren til stede, men det er ikke nødvendig. Hele prosessen kan imidlertid bli enklere og mer ryddig med en megler til stede som raskt kan svare på eventuelle spørsmål. 

Når du ser over boligen, passer du på at boligen er i samme stand som ved visning og at den er skikkelig rengjort. Du har krav på en ren og ryddig leilighet: Er den ikke ren, kan du kreve å få dette utbedret. - Husk imidlertid at dette må gjøres på overtakelsen - det nytter ikke å klage på et skittent kjøkken etter megleren og selgeren har gått, sier Mellingen.

 

Du skal også se etter eventuelle nyoppståtte skader som ikke var tilstede ved visningen. Var de tilstede ved visningen, er det for sent å påpeke dem nå. Husk at boliger i Norge selges, enn så lenge, “som de er”, noe som betyr at du aksepterer boligen i den tilstanden den er ved visning når du kjøper. Oppstår det derimot skader etter visningen, men før overtakelse, er det en annen sak. I tillegg må du sjekke at alt av løsøre som skulle bli med, er til stede. Standarden er at alt som er fastmontert skal være med, men det er også vanlig at selger og kjøper inngår egne avtaler. 

Videre skal diverse tekniske installasjoner og hvordan de fungerer gjennomgås, strømmåleren skal leses av og noteres og alle nøkler skal overrekkes. Pass på at eventuelle merknader du måtte ha blir notert før overtakelsesprotokollen til slutt signeres. 

Her er en sjekkliste:

  • Sjekk at boligen er ren og ryddig. Det stilles andre krav til stue og soverom enn det gjør til bod og loft, men de skal være ryddet de også. Garasje, loft, bod og hage skal også være tømt for eiendeler og søppel
  • Sjekk at ingen nye skader har oppstått siden visningen
  • Sjekk at løsøre er til stede som avtalt
  • Les av strømmåleren
  • Gå over hvor postkassen, søppelkassen og andre fellesarealer befinner seg
  • Gjennomgå hvordan diverse tekniske installasjoner fungerer