Til innholdet

VÅRRENGJØRINGEN STÅR FOR TUR.....MEN FOR Å VASKE MÅ MAN FØRST RYDDE...

Gå gjennom alt

Første steg i all god rydding er å rote skikkelig. Det kan være lurt å gjøre dette romvis slik at hjemmet ikke blir totalt kaos mens man holder på: tøm skuffer, skap og hyller. Få alt frem for så å gå gjennom det og organisere alt. Vurder alt du går gjennom - er det i god stand, trenger det en vask og er dette noe jeg faktisk bruker? 

Ser det slik ut i boden ?

 

Kast, gi bort eller selg

De fleste av oss eier mer enn vi trenger - om det så er på grunn av en forkjærlighet for shopping eller mye arvegods. Bruk derfor denne muligheten til å være streng med deg selv. Kommer du faktisk til å bruke denne eiendelen? Du kan bruke en tilnærming som for eksempel Marie Kondos, hvor man kjenner på om hver eiendel gir deg glede. Du kan også gå litt mer pragmatisk til verk: Har du ikke brukt det på et år, kommer du nok ikke til å bruke det noe særlig i fremtiden heller. 

Når du har sortert ut det du ikke lenger trenger, burde du forsøke å kaste så lite av det som mulig. Det er mye som kan doneres, eller gis bort mot henting slik at du slipper transporten. Avhengig av tilstanden på tingene er det gode sjanser for å få solgt en del av dem. Av det du må kaste, pass på å sortere avfallet korrekt. 

 

Sørg for at du har nok oppbevaringsplass

Når du har organisert alle eiendeler, og beholdt det du faktisk bruker, er det på tide å rydde de på plass. Før du gjør dette, trenger du nok plass. Det kan være lurt å handle inn hyller og bokser for bedre organisering. Har du mulighet, er plassbygd oppbevaring et estetisk flott alternativ, så vel som praktisk og arealeffektivt. Er det fortsatt for lite plass, kan det være en ide å leie en ekstern lagringsplass. Det er særlig praktisk å oppbevare det du kun bruker sesongvis i disse, slik at du slipper mange turer fram og tilbake. Du kan oppbevare ski, vintertøy, akeutstyr og måkebrett om vinteren, og sykler, sommertøy, hageutstyr og grillen om sommeren.

 

Livet blir enklere med litt orden og ting i system.

 

Rydd på plass

Når du rydder ting på plass, bør dette være like strategisk som organiseringen var tidligere. Legg ting på plass slik at det blir naturlig og enkelt å legge det tilbake med en gang etter du har brukt dem. Dette kommer til å gjøre det mye enklere å holde ting ryddig fremover, og slik utsette neste rydderunde - og det er jo målet, er det ikke?

 

Ryddetips:

1. Begynn alltid ryddeprosessen med å kvitte deg med ting: Kaste, gi bort, selge.

2. Er du i tvil, så spør deg selv om tingen gir deg glede. Er svaret nei, skal den ut.

3. Rydd og kast etter kategori i stedet for etter rom.

4. Begynn med en enkel kategori – noe som ikke er følelsesladd – for eksempel klær.

5. Spar det vanskeligste – sentimentale gjenstander og bilder – til slutt.

6. Når du rydder i dokumenter og papirer kan du ha som tommelfingerregel: Kast alt.

7. Ikke lagre ting hos andre. Ikke la andre lagre ting hos deg.

8. Pakk ut og fjern merkelapper/emballasje på nyinnkjøpte ting med det samme.  

9. Skriv lister for å systematisere og få oversikt i hverdagen.