Til innholdet

FÆRDER - KJØPMANNSKJÆR - Stor enebolig i attraktivt område med nærhet til sjøen

Havgløttveien 9
Prisantydning 6 190 000 , -
Boligtype: Enebolig
P-ROM: 148
BRA: 219 m²
Soverom: 3
Byggeår: 1957
Tomtareal: 834 m²
Bestill salgsoppgave Last ned salgsoppgave

Ansvarlig megler
Arnfinn H. Sørhaug

Arnfinn H. Sørhaug

Kort om eiendommen

Velkommen til Havgløttveien 9!

Denne fantastiske eneboligen på flott opparbeidet tomt ligger i attraktive Kjøpmannskjær. Boligen har en utsikt til Vrengensundet som du aldri blir lei av. Det er 3 soverom fordelt på to etasjer, 2 bad og 1 ekstra toalett i boligen. Oppholdsrommene er lyse og du ser sjøen fra flere rom. Det er bygget en nydelig vinterhage som du garantert vil tilbringe mye tid i. Hagen på utsiden er flott opparbeidet og det blomstrer fra mai til oktober.

Beliggenheten er det ingenting å si på. Her har du nærhet til både barnehager og offentlig transport, samt gode servicetilbud. Fra boligen er det umiddelbar nærhet til skog og natur. Det kort gangavstand ned til fjorden hvor man finner en badeplass ute på odden, øst i Sevika.

Velkommen til visning!

Adresse

Havgløttveien 9 3143 Kjøpmannskjær

Adkomst

Se kartskisse i FINN.no-annonse for veibeskrivelse. Det vil bli skiltet med Z-Eiendom visningsskilt i forbindelse med fellesvisninger.

Nærområdet

Eneboligen ligger idyllisk til i et barnevennlig og attraktivt boligområde på Kjøpmannskjær i Færder kommune. Området har nærhet til både barnehager og offentlig transport, samt gode servicetilbud. Fra boligen er det umiddelbar nærhet til skog og natur. Det kort gangavstand ned til fjorden hvor man finner en badeplass ute på odden, øst i Sevika. Dette er et hyggelig badested for lokalbefolkningen med en liten sandstrand og badebrygge. Fra badeplassen går en fin kyststi som byr på god rekreasjon i naturskjønt landskap. Det er også flotte turområder i retning Tenvik. Boligen ligger rett ved Vrengen bro, som knytter Nøtterøy og Tjøme sammen. Rett over broa finner man sommerrestauranten 8 glass, som har lounge, bar og is kiosk. Det er også kort vei til Tømmerholt idrettsanlegg som er påkostet de senere år med blant annet kunstgressbane og en sandvolleyballbane. Fra Tømmerholt blir det kjørt opp fine skiløyper på vinterstid. For golfentusiaster er det kun få minutters kjøring til Nøtterøy golfklubb ved Borgheim.

Type, eierform og byggeår

Enebolig Selveier, oppført i 1957, modernisert i 2009

Bygninger og byggemåte

Enebolig bygget i 1957. Det ble i 2001 gjort tilbygg med utbygg over inngang og carport. I 2009 ble det satt opp vinterhage som tilbygg, og ombygging av underetasjen.

Det er byggegrunn av fjell og løsmasser, uten drenering eller fuktsikring foruten murpuss og stedlige masser. Det er satt opp murer av betong med sparestein, såler er også antatt av betong. Det er forstøtningsmurer av naturstein og betong på eiendommen, samt rekkverk av forskjellige typer.

Taket er tekket med glasert teglstein med undertak antatt av asfaltpapp lagt på rupanel. Undertak på utbygg ved inngang og carport er av forenklet type. Tak på bue er tekket med asfaltpapp fra ca 2010. På østsiden ble undertak, slisser og lekter byttet i 2017. Takstein er fra byggeårene 1957-2001 og 2009. Renner, nedløp og beslag er av lakkert/plastbelagt stål og sink. Renner på hovedtak ble byttet ca 1999. Snøfangere er montert på hovedtak mot vest og sør. Bygget har valmet takkonstruksjon med sperre. Undertaket er av rupanel og loft har innblåst løs isolasjon. Ytterveggene er av bindingsverk, kledd med tømmermannskledning. Det opplyses om at veggene er etterisolert med løs, innblåst isolasjon, samt dels foret ut på innsiden. Det er satt inn malte vinduer med 2-lags glass i perioden 1998-2009. Det er 2 vinduer fra byggeåret med enkle glass i kobla ramme. Ett takvindu er av støpejern. Ytterdøren er malt finert dør, terrassedører har 2-lags isolert glass. De er antatt byttet på 2000 tallet. Til vinterhagen er det førfelter fra 2009 av aluminium med 2-lags isolert glass.  Det er partier med glassbyggerstein. Terrasser og platinger er av betong og treverk.

Innhold

Enebolig
1. etasje: Bad , Kjøkken , Stue , Soverom , Soverom 2, Gang , Vinterhage
Underetasje: Badstue , Toalettrom , Entré , Hall m/trapp , Soverom , Stue , Bad/Vaskerom , Bod , Vedbod , Kott

Garasje/uthus
1. etasje: Garasje/lager, Bod , Verksted/hobbyrom , Trapperom
2. etasje: Lagringsrom/kontor

Det er den faktiske bruken av rommet på markedsføringstidspunktet som er avgjørende. Bruken av rommet kan være i strid med byggeteknisk forskrift og/eller mangle godkjennelse hos kommunen for den aktuelle bruken.

Antall rom

Soverom: 3, Bad: 2, Ekstratoalett: 1

Arealer og fordeling per etasje

Primærrom: 148 kvm, Bruksareal: 219 kvm

Enebolig
1. etasje: 86/100 m² P-rom/BRA
Underetasje: 62/66 m² P-rom/BRA

Garasje/uthus
1. etasje: 0/37 m² P-rom/BRA
2. etasje: 0/16 m² P-rom/BRA

Arealet av primære rom (P-ROM) er primærrommenes nettoareal (NTA) og arealet som opptas av innvendige vegger mellom disse rommene. Bruksareal (BRA) er det måleverdige arealet som er innenfor omsluttede vegger målt i gulvhøyde (bruttoareal minus arealet som opptas av yttervegger). Se vedlagte rapport i salgsoppgave for nærmere beskrivelse av arealbetegnelser. Arealene er kun oppmålt av takstmann og ikke kontrollert/oppmålt av megler. Boligens bruttoareal (BTA) angis ikke lengre i tilstandsrapporter som følger forskrift i endret Avhendingslov gjeldende fra 1/1-2022.

Standard

Enebolig fra 1957.

Innvendig
Boligen har gulver av parkett, laminat og heltre. Det er vegger og himling med malte/umalte overflater av panel, panelplater, tapet, MDF plater og strukket duk i boligen. De fleste overflater har fått en oppgradering/fornyelse. Gulvene er lagt mot betong, som ble hugget opp og støpt på nytt på 2000 tallet. Det er satt inn pipe av teglstein med luftekanal og sotluke i underetasjen. Det ble foretatt kontroll i 2016 uten anmerkninger. Det er en vedovn i hallen fra 1999, og en peisovn i stuen fra 2022. Mellom etasjene er det satt inn malte/lakkerte trapper. Dørene innvending består av finerte overflater og fyllingsdører.

Takstmann har foretatt hulltaking på soverom som er innredet i 2009, der ble det registrert 22,5% fuktighet. Dette er over det man anser som normalt. Ved bruk av fuktindikator ble det i samme området registrert verdier over det normale.

Kjøkken
Kjøkkenet har innredning med folierte fronter og skrog med en heltre benkeplate og kum av porselen. Det er i tillegg en benk i heltre. Mikroovn og kjøl/fryseskap er integrert, og det er plass for oppvaskmaskin og komfyr. Kjøkkenventilatoren har avtrekk ut av boligen.

Våtrom
Badet har flislagt gulv på betong med varmekabler, det er sluk av plast og mekanisk avtrekk. Veggene er flislagt og det er satt opp MDF panel i himlingen. Badet er har innredning med servant, wc og dusjkabinett. Det ble i 2019 lagt gulvfliser over de eksisterende flisene, dette ble gjort som egeninnsats. Det er også satt inn ny innredning og kabinett.

Bad/vaskerommet har også flislagt gulv på betong med varmekabler og sluk av plast. Her er det ventil på yttervegg. Veggene har både fliser og panel, samt panel i himlingen. Det er ifølge eier smøremembran på både gulv og vegger. Rommet er innredet med innredning med servant, dusjnisje, badekar og opplegg for vaskemaskin. Badets overflater er gjort som egeninnsats. Badstuen har flislagt gul og vegger og himling kledd med panel. Det er ventiler på gulv og i himling. Badstuen har glassdør og elektrisk ovn fra Tylø.

Toalettrommet har flislagt gulv og vegger og himling av panelplater, fliser og malt panel. Det er satt inn servant og wc, samt ventil til luftepipe.


Øvrig teknisk info om boligen (utdrag av tilstandsrapport):
Vannrør av kobber og med rør i rør system. Fordelingskap og stoppekraner plassert på bad u.etg. Det meste av boligens røropplegg er byttet på 2000 tallet. Rør til bad 1.etg er ca fra 97. Avløpsrør av plast. Boligen har ventiler i vegger og i enkelte vinduer. Forøvrig naturlig ventilasjon. Varmepumpe fra 2022. Ikke vurdert utover at det er konstatert at den er i drift. Varmtvannsbereder med kapasitet på ca 200 l. Det er varmekabler på bad 1.etg og det meste av underetasjen foruten bod/kott. Ikke vurdert. Elektrisk anlegg med skjult og åpent ledningsnett. Sikringsskap med automatsikringer. 40 amp hovedsikring og 14 fordelingskurser. Innmat i sikringsskap montert ca 2006. Kontroll utført i 2017. Pålegg utbedret. Det er påvist brannslukker og brannvarsler.

Internett:
Fiber internett og tv fra Telenor.

Oppsummerte tilstandsgrader - fra tilstandsrapport

En tilstandsrapport er en utvidet teknisk rapport utarbeidet av en autorisert takstmann. Tilstandsrapporten gir en vurdering og beskrivelse av eiendommens byggverk og bygningsdeler som takstmannen har observert, og som normalt vil være av betydning ved salg av eiendommen. Den bygningssakkyndige undersøker rom og bygningsdeler slik det kommer frem av Forskrift til avhendingsloven. Det er opp til selger å avgjøre hvorvidt det skal innhentes slik rapport eller ikke ved salg av eiendom. Både tilstandsrapport og selgers egenerklæringsskjema følger som vedlegg til salgsoppgaven for denne eiendommen. Sammendraget viser avvikene ved boligen som har fått tilstandsgrad 2 (TG 2) eller 3 (TG 3). Se utdypende informasjon i tilstandsrapporten.

Boligen har tilstandsgrader oppsummert som følger;
-  12 stk tilstandsgrad 1 (TG1) - mindre eller moderate avvik.
-  10 stk tilstandsgrad 2 (TG2) - avvik som ikke krever tiltak.
-  16 stk tilstandsgrad 2 (TG2) - avvik som kan kreve tiltak, se mer info nedenfor.
-  1 stk tilstandsgrad 3 (TG3) - store eller alvorlige avvik, se mer info nedenfor.
 
Elementer hvor TG-2 tilstandsgrad er angitt som hovedvurdering, med kommentarer utover normal elde/slitasje/levetidsbetraktninger som kan kreve tiltak:

Utvendig - Taktekking: Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på taktekkingen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på undertak. Skjolder på forenklet undertak. På carport mot øst er det ikke lagt helt ut til takfot.

Utvendig - Veggkonstruksjon: Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur. Forekommer endel sprekker. Utett overgang til dører ved vinterhage. Dette kan føre til fuktinntrenging. Knevegger på innredet rom på loftet har ikke et vindtett sjikt.

Utvendig - Takkonstruksjon/Loft: Det er påvist fuktskjolder/skader i takkonstruksjonen. Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen. Enkelte skjolder. Dette er fra tiden før utbedring ca 98. Kontrollert og tørre på befaring. Fukt i undertak ved gjennomføring utlufting avløp. Se p.t beslag. Begrenset gjennomlufting i partier mot gesims.

Utvendig - Vinduer: Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer. Enkelte vannbrett har lite fall. Stedvis er det noe behov for utvendig vedlikehold. Takvindu er ikke kontrollert da det ikke er forsøkt/mulig å åpne.

Innvendig - Overflater - fliser: Forekommer bom. Enkelte er også løse.

Innvendig - Radon: Det er ikke foretatt radonmåling.

Innvendig - Rom Under Terreng: Det er høy luftfuktighet i kjelleren med stor fare for en skadeutvikling. Ingen visuelle skader.

Innvendig - Innvendige trapper: Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet. Normal bruksslitasje ut fra alder.

Våtrom - Overflater Gulv - Bad: Det er påvist avvik i fallforhold til sluk i forhold til krav i forskrift på byggetidspunktet. Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm. Sonefall ved sluk. Forøvrig lite til ikke fall.

Våtrom - Overflater vegger og himling - Bad/Vaskerom: Det er påvist at flisfuger har riss/sprekker. Enkelte er også ufullstendige.

Våtrom - Ventilasjon - Bad/Vaskerom: Rommet har kun naturlig ventilasjon.

Spesialrom - Overflater og konstruksjon - Toalettrom: Toalettrom har kun naturlig avtrekk fra rommet, NS 3600 krever mekanisk avtrekk for å kunne gi TG 0/1.

Tekniske installasjoner - Vannledninger: Det er irr på rør. Det mangler tettemuffer i enden av varerør på rør-irør-system. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige vannledninger.

Tomteforhold - Drenering: Det mangler eller på grunn av alder er det sannsynlig at det mangler utvendig fuktsikring av grunnmuren - ved kjeller/underetasje.

Tomteforhold - Utvendige vann- og avløpsledninger: Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på utvendige avløpsledninger. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på utvendige vannledninger.

Tomteforhold - Septiktank: Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på septiktank. Ikke vurdert utover alder. Skjult under snø.

 
Elementer hvor TG-3 tilstandsgrad er angitt som hovedvurdering, med kommentarer med kraftige tegn på forhold som man må regne med trenger utbedring straks eller innen kort tid (evt. funksjonssvikt eller sammenbrudd):

Utvendig - Nedløp og beslag: Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på renner/nedløp/beslag. Det er påvist avvik i beslag løsninger. Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet. Det er registrert fukt i undertak ved gjennomføring av utlufting. Antatt pga utett pipehatt. Videre undersøkelser må foretas når forhold tillater det. Generelt preges renner og beslag av alder og værslitasje. Tilfeller av rust og avflassing etc. Det mangler stedvis snøfangere ut fra dagens forskrift.


Det vises forøvrig til rapportens øvrige beskrivelser med detaljer og tilstandsvurderinger som er del av PDF-salgsoppgave som må leses før inngivelse av bud

Oppvarming

Vedovn, peisovn, varmekabler på bad ellers øvrig elektrisk oppvarming.

Det ble utført tilsyn med fyringsanlegget på eiendommen den 01.02.16. Det ble under dette tilsynet ikke avdekket avvik, anmerkninger eller andre forhold som har betydning for sikkerheten eller atkomsten for anlegget. Rapport etter tilsyn kan tilsendes ved henvendelse til megler.

Parkering

Parkering i egen garasje, samt mulig oppstillingsplass på egen eiendom. For øvrig gjelder kommunale/lokale bestemmelser for parkering i terreng/nærområde.

Areal og eierform

Areal: 834 kvm, Eierform: Eiet tomt

Tomt og hage

Flatt og skrånet terreng.

Hagen er flott opparbeidet med sjeldne stauder og flotte blomsterbed, her blomstrer det fra mai til oktober. I hagen finner du også bringebær, jordbær, bjørnebær, solbær, epler og druer.

Eier

Oddbjørn Kjelsrud

Vei, vann og avløp

Eiendommen er tilknyttet kommunalt vann. Boligen er tilknyttet kommunal avløpsledning med utløp til sjøen.
Kommunen opplyser om at det vil komme pålegg om omlegging/separering av avløp.
Ankomst via privat vei.

Reguleringsforhold

Kommuneplan/Kommunedelplan:
Eiendommen ligger i område som i kommuneplanen/kommunedelplanen er avsatt til Boligbebyggelse - Nåværende // Kommuneplan (31.1.2018)

Gjeldende regulering:
Det eksisterer ingen reguleringsplan for eiendommen/området innenfor eiendommen.

 Bebyggelsesplan:
Eiendommen eller del av eiendommen omfattes ikke av en bebyggelsesplan etter eldre plan og bygningslov.

Midlertidig forbud mot tiltak:
Eiendommen eller del av eiendommen ligger ikke innenfor et område med nedlagt midlertidig forbud mot tiltak.

Regulering under arbeid:
Det er ikke igangsatt planleggingsarbeider på et område som berører/inkluderer eiendommen.

Planforslag:
Det eksisterer ikke planforslag som berører eiendommen.

Alle opplysninger fra Færder kommune.

Ferdigattest

Det finnes ingen ferdigattest/midlertidig brukstillatelse i kommunens arkiver. Det foreligger ikke ferdigattest på boligen fra 1956. Sakene fra 2009 og 2001 krever ikke ferdigattest da de kun var søkt som melding.

Lovlighet:
Garasje/uthus: Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, men de stemmer ikke med dagens bruk. Annen rominndeling i 1.etg. 2.etg ikke søkt innredet.
Enebolig: Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, men de stemmer ikke med dagens bruk. Det er foretatt noen ominnredning samt at et rom på loftet er etablert.

Prisantydning

6 190 000,-

Beregnet totalkostnad

6 190 000,- (Prisantydning) Omkostninger 12 000,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt)) 154 750,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 6 190 000,-)) 172,- (Pantattest kjøper) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) -------------------------------------------------------- 168 092,- (Omkostninger totalt) -------------------------------------------------------- 6 358 092,- (Totalpris inkl. omkostninger) NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

Betalingsbetingelser

Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler, på meglers klientkonto, senest på siste virkedag før overtagelsen finner sted.

Takst / tilstandsrapport

Utført av : Anders Auen Takstdato : 05.01.2023 Formuesverdi : 1 244 663,- Sekundær formuesverdi : 4 480 788,- Formuesverdi pr. : 31.12.2021

Energiforbruk og energimerking

Oppvarmingskarakter Gul - Energikarakter G

Energiforbruk av strøm pr. år er beregnet til  16.788 kWh. Forbrukstall er innhentet fra Lede AS og er snittforbruk over de tre seneste år og gir kun en indikasjon av forbruk gitt dagens situasjon. Endring av forbruk må forventes utfra ny eiers forbruksmønster og aksepteres av kjøper. Strømforbruk/energiforbruk vil variere blant annet avhenge av antall familiemedlemmer i husstanden, ønsket innetemperatur, forbruksmønster etc.

Forsikring

Tryg Polisenummer: 7378065 Premie: 4178

Kommunale avgifter

Kr. 18 753 pr. år Kommunale avgifter inkluderer vann, avløp, helårs renovasjon og feiing.

Annet:
Det er eget veilag i Havgløttveien - kostnad i 2022 kr. 1.279,-

Formuesverdi - tidligere omtalt som ligningsverdi

Ligningsverdi dersom eiendommen benyttes som primærbolig:1 244 663,-
Ligningsverdi dersom boligen benyttes som sekundærbolig: 4 480 788,-

Oppgitte beløp er innhentet fra Skatt sør og er senest kjente verdi som er pr. inntektsåret 2020.

Konsesjon/odel

Eiendommen er ikke konsesjons- eller odelsbelagt.

Oppgjør

Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted. Opptjente renter utover 1/2 R, tilfaller selger.

Meglers vederlag (betales av selger):

Provisjon 0,93% av salgssum
Tilrettelegging (Kr.16 950)
Tingl. hjemmelserklæring - Statens Kartverk (Kr.585)
Garantiforsikringspremie (Kr.2 950)

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring i Sødeberg&Partners/HDI GLOBAL SPECIALITY SE, som dekker selgers mangelsansvar etter avhendingsloven. Forsikringen gjelder fra budaksept, dersom det er mindre enn 12 måneder til overtagelse. Er det mer enn 12 mnd. til overtagelse, gjelder forsikringen først fra overtagelse. Dersom det ikke blir avtalt overtagelsesdato samtidig med budaksept, gjelder forsikringen først fra overtagelsen. Forsikringen dekker ansvar begrenset til eiendommens salgssum, dog begrenset oppad til kr. 10 millioner. Forsikringen løper i perioden kjøper kan reklamere, dog maksimalt 5 år fra overtagelse av eiendommen. Unntak fra forsikringsdekningen er inntatt som standard tekst i egenerklæringen. Kjøper har plikt til å gjøre seg kjent med selgers egenerklæring, som er vedlagt salgsoppgaven. Kjøper har plikt til å gjøre seg kjent med selgers egenerklæring. Egenerklæringen er lagt ved salgsoppgaven.

Boligkjøperforsikring

Z Eiendom as formidler Boligkjøperforsikring Fra HELP Forsikring AS. Det er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene.
Egenandel kr 4 000,- påløper i tvistesaker. Du kan ta kontakt med megler for å få informasjon om boligkjøperforsikring eller lese mer på help.no. Forsikringen tilbys kun til privatpersoner som kjøper eiendom til eget eller nærmeste families bruk, og det er en forutsetning at kjøpsavtalen reguleres av avhendingsloven. Ved kjøp av landbrukseiendom/småbruk, er det kun forhold til tilknyttet til våningshuset som omfattes av forsikringen. For nærmere detaljer henvises det til forsikringsvilkårene. Megler mottar kostnadsrefusjon fra Help.

Andre opplysninger

Det er ikke innhentet særskilte opplysninger om evt pålegg fra e-verk eller brann/feievesen.

Integrerte hvitevarer medfølger i handelen. Øvrige hvitevarer medfølger ikke i handelen, med mindre det klart fremgår av prospektet hvilke hvitevarer som medfølger.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av BankID.

Finansiering

Z Eiendom as setter deg gjerne i forbindelse med en dyktig finansiell rådgiver i Sparebank1 Sørøst-Norge. Kontakt din megler om dette.

Finn.no: Visningstekst

Vi må vite på forhånd om du kommer ved annonsert fellesvisning og ber deg ta kontakt i god tid før annonsert tidspunkt for å avtale visning på angitt dag. Bruk "visningspåmelding" i FINN-annonsen for påmelding. Husk å bestille salgsoppgaver digitalt så er du godt forberedt. Visninger hvor det ikke er påmeldte senest 2 timer før annonsert visning, vil ikke bli avholdt.

Overtagelse

Avklares i forbindelse med budgivning.

Lovanvendelse

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Lov om hvitvasking

I henhold til Lov av 6. mars 2009 nr. 11 om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering(Hvitvaskingloven) er megler forpliktet til å gjennomføre legitimasjonskontroll. Dette innebærer blant annet plikt for meglerforetaket til å foreta kundekontroll av begge parter i handelen, herunder plikt til å foreta kontroll av reelle rettighetshavere der kjøper (budgiver) opptrer på vegne av andre enn seg selv. Endelig kundekontroll av kjøper skjer senest på kontraktsmøtet. Dersom kundekontroll ikke kan gjennomføres, kan ikke meglerforetaket bistå med gjennomføring av handelen, herunder foreta oppgjør. Meglerforetaket er videre forpliktet til å rapportere «mistenkelig transaksjoner» til Økokrim. Med «mistenkelige transaksjon» menes transaksjon som mistenkes å involvere utbytte fra straffbar handling eller som skjer som ledd i terrorfinansiering. Manglende mulighet for kundekontroll kan også være et forhold som gjør transaksjonen mistenkelig. Det kan ikke gjøres ansvar gjeldene mot meglerforetaket som følge av at meglerforetaket overholder sine plikter etter Hvitvaskingsloven.

Oppdragsansvarlig

Z Eiendom AS
Postboks 55
3106 Nøtterøy
Foretaksregistrert org.nr.: 988024082
Laster kart..

Arnfinn H. Sørhaug

Eiendomsmegler MNEF

Har du spørsmål angående eiendommen?

Kontakt Arnfinn H. Sørhaug

Trenger du hjelp vedrørerende kjøp av bolig?