Til innholdet

SELGE SELV ? TRENGER DU EGENTLIG MEGLER ?

Å selge bolig oppleves for mange som et overveldende prosjekt. Det krever mye planlegging og forberedelser, og medfører et stort ansvar. På grunn av dette velger de fleste i dag å overlate arbeidet til en eiendomsmegler. En dag i slutten av september lå det 31 470 boliger ute til salg - av disse ble kun 632 lagt ut av privatpersoner. Å selge bolig selv er imidlertid langt fra umulig, og takket være nye tjenester trenger det heller ikke være fullt så overveldende. 

 

Z-eiendom tilbyr tjenesten Lettsolgt. - Tjenesten passer ypperlig for deg som bor i et bynært strøk og ikke har noe imot å ta litt av arbeidet og ansvaret selv, sier Simon Mellingen. Z-eiendom bistår med oppgaver som ofte anses som mer krevende, som selve budrunden og oppgjør, og stiller i tillegg med en digital salgsoppgave. Men selv om ansvaret for oppgaver som visningen faller på deg, får du god rådgivning i forkant, samt oppfølging. 

Like stort ansvar uansett

Når du selger bolig, har du fullt ansvar for at kjøper får den informasjonen hen skal ha. Med endringene i avhendingsloven som kom i januar 2022, er denne dokumentasjonsplikten blitt forsterket. Dette ansvaret har du uavhengig av om du selger alene eller sammen med eiendomsmegler. 

 

En eiendomsmegler vil derimot kunne veilede deg og bistå med innhenting av nødvendig dokumentasjon. Det kan være overveldende å skulle sette seg inn i all dokumentasjonen som behøves ved boligsalg, og mange opplever det som betryggende at en profesjonell leder an. 

 

Dersom du velger å selge på egenhånd, kan det derfor være lurt å benytte deg av en tjeneste som hjelper deg med dette, som for eksempel Lettsolgt. 

Dele byrden

 Selv om du har ansvaret for ditt eget boligsalg, har eiendomsmegler også et eget ansvar å forholde seg til som eiendomsmegler. Megleren har plikter ovenfor både kjøper og selger som eksisterer separat fra ditt ansvar som boligselger. På denne måten deler megleren indirekte byrden med deg, noe som kan gi en viktig trygghetsfølelse og danne et sikkerhetsnett rundt salget. 

Kjøpere og selger er begge opptatt av trygghet ved kjøp og salg.

 

I en spørreundersøkelse utført av Meglersmart.no svarte 4 av 5 at de ikke ville følt seg trygge på å selge helt på egenhånd. Litt mer enn 1 av 5 hadde imidlertid følt seg trygge på å gjøre deler av prosessen selv. Tjenester som tilrettelegger for mest mulig automatisert boligsalg gjør det mulig å få hjelp med det man føler seg mest usikker på, noe som kan lempe vesentlig på byrden.

Man skal også være klar over at mange kjøpere føler seg mer usikker på å kjøpe privat uten megler og at man derfor kan risikere å miste potensielle budgivere i prosessen.

Lønnsomhet

Mange ønsker størst mulig fortjeneste ved boligsalg. Eiendomsmeglerhjelp utgjør en ikke ubetydelig andel av boligsalgsutgiftene. For denne prisen får man imidlertid meglerens innsikt og erfaring, markedsføring, boligstyling, visning og arrangering av budrunde. Om du selger selv, må du organisere og betale for dette på egenhånd. Dette gir rom for besparelser, men det kan være utfordrende å gjøre en like god jobb som megleren ville gjort.

 

Om du ender opp med like god pris som du ville fått med meglerhjelp, vil du kunne spare flere titusen kroner på å selge selv. Men her burde du ta en ærlig vurdering med deg selv - klarer du å oppnå like god pris? Ender du opp med å tape fortjeneste på bilder og beskrivelser som tiltrekker færre kjøpere eller noe annet? Da er det ikke nødvendigvis så lønnsomt å selge selv.

Har man litt erfaring kan man selge boligen selv eller med noe bistand. Men de fleste vil ha god nytte av en erfaren eiendomsmegler mener Simon Mellingen i Z-Eiendom AS

 

Tjenester for boligsalg vil for øvrig kunne være til god hjelp her, og slike tjenester vil kunne sette deg i kontakt med fotografer og utforme gode format på boligannonsen, noe som fremmer interesse fra kjøpere. 

Ingen fasit

Det er ikke nødvendigvis et fasitsvar på hva som fungerer best. Det kan være at du oppnår et knall salg på egenhånd, og det kan være at tryggheten og veiledningen en megler stiller med, er uvurderlig i ditt tilfelle. Er det ditt første boligsalg, kan det være lurt å ha profesjonell assistanse. Har du derimot solgt et par boliger, og føler deg trygg på prosessen, kan det være enklere og rimeligere å selge selv. 

Vurderer du å selge og trenger en verdivurdering? https://z-eiendom.no/verdivurdering/